Zpěváček Slovácka 2017 pro děti 10-15 let 


Vlastimil Ondra / 15. 01. 2017


Poté, co Folklorní sdružení ČR ukončilo na Slovácku dohled nad postupovými koly pěvecké soutěže Zpěváček, vyvstal v roce 2014 problém, jak nejlepší děti ze Slovácka do nejvyšších kol, která dále pokračovala pod taktovkou BROLNu, nominovat. První onen pomyslný padlý prapor postupového systému na Slovácku zdvihl pan Antonín Vrba a ve velmi obtížné situaci a ve zmatečném prostředí velkého množství různých dětských pěveckých přehlídek na Slovácku uskutečnil před třemi lety prostřednictvím své Agentury AV poprvé Zpěváčka Slovácka.

V roce 2016 se Vlastimilu Ondrovi, Magdaléně Múčkové a Antonínu Vrbovi podařilo svolat ředitele nejstarších pěveckých přehlídek z jednotlivých regionů Slovácka, kteří se na několika setkáních ve Strážnici domluvili na tom, které přehlídky dětského zpívání budou postupové, kolik dětí ze které přehlídky postoupí na Zpěváčka Slovácka a jaká budou pro všechny stejná pravidla postupu. (viz dokumenty níže)

V roce 2017 došlo k dalšímu významnému posunu v soutěži Zazpívej, Slavíčku. Odbornou garanci a záštitu nad dětskými pěveckými soutěžemi na Slovácku převzal, na žádost sdružení ředitelů postupových přehlídek z jednotlivých regionů Slovácka, Národní ústav lidové kultury ve Strážnici. Dále se rozbíhá na přelomu 2016/2017 diskuze a setkávání k dětskému zpívání v Uherském Hradišti na výzvu Jana Maděriče, Zdeňka Staška a Vlastimila Ondry (lze dohledat na těchto stránkách). Dosud se uskutečnila dvě setkání a byl o ně ze strany veřejnosti velký zájem. Jsme tedy na počátku období, kdy se začíná o upadajícím dětském zpívání nejen mluvit, ale hledají se metody a cesty, jak lidovou písničku dostat v mnohem větší míře zpátky především do rodin, ale také do škol.


UŽITEČNÉ DOKUMENTY PRO ZPĚVÁČKY A JEJICH RODIČE JSOU ZDE KE STAŽENÍ:
01. Celkový postupový klíč ze Slovácka až do celostátního kola Zpěváčka (.pdf) ,
najděte si svůj region, svoji postupovou přehlídku a přihlaste se do ní

02. Propozice k hodnocení dětského zpěvu (.pdf)

03. Prameny odkud lze čerpat lidové písně pro děti z Uherskohradišťska, Uherskobrodska a Kopanic na pěvecké přehlídky (.pdf)

sepsal a zpracoval Vlastimil Ondra